Orissaare Ajaloo Virtuaalne Arhiiv

ORISSAARE AJALOO VIRTUAALNE ARHIIV

Huvipakkuva materjali leidmiseks on mitu võimalust:
1. kirjuta sõna parempoolsesse kasti "Otsi arhiivist" ;
2. kui huvitab kindel valdkond, näiteks kaardid, siis vajuta TEEMADE all vastava märksõna peale;
3. kõigi materjalidega tutvumiseks vaata "Kogu arhiiv".

neljapäev, 2. juuni 2011

Kingitus toimkonnale!

1. juuni soojal õhtul andis militaaresemete koguja Joel Nõukas meile üle kaks kasti vanade, peamiselt usuteemaliste raamatutega. Vastukingituseks andis Gustav Joelile tema kogusse medali, mille täpse nimetuse ning saamisloo saab Gustav kindlasti käesolevale kirjutisele kommentaarina lisada.


GK täiendus: kuna ka Joel palus kirja panna, mille eest need saadud, siis ajaloo huvides märgin juurde, et tegemist on 2004/2005 Kosovo missioonilt saadud sõjaliste märkidega: üks on NATO Balkani operatsiooni medali rinnalint (saadud 2005); teise rinnamärgi sain Taanis, kui olime seal väljaõppel - harjutasime koostegevust nende pataljoniga ning meid arvati Taani Printsi Ihurügemendi koosseisu (Eesti kompanii juhtkond läks varem Põhja-Kosovosse eel-luurele ning ülem määras mind kompaniid juhtima ja mul tuli koordineerida üksuse järk-järgulist operatsiooni alale siirdumist (2004); kolmas on üks Taani pataljoni poolt antud medal (...oli Kosovos üks pikk rännak).
   
Järgmisel päeval viisime kastid raamatukokku, et seal kingitusele täpsemalt pilk peale visata.


Kastid sisaldasid lauluraamatuid, ajakirju, katekismuseid ning muid selleteemalisi trükiseid.


Pildil nähtav laud sai pea terves ulatuse trükistega kaetud. Esimese ülevaatuse käigus otsustasime selgitada välja vanimad teosed, milledeks osutusid ülekaalukalt kaks raamatut.

Nendeks olid 1816. aastal trükitud lauluraamat ...

... ja 1826. aastal trükitud palveraamat.

Trükiste vahelt tuli välja üks vähemalt 70 aastat vana kommipaber ning paar kviitungit. Analoogseid esemeid on seal kindlasti veel. Eriti väärib rõhutamist see, et mitmete trükiste kaantele-lehtedele on nende eelmised omanikud kirjutanud andmeid nii endi, kui ka esivanemate kohta. Kogu see info vajab kindlasti eraldi käsitlemist.
Trükised on hoiul raamatukogus ning huvilistel on neile raamatukogu lahkel loal vaba ligipääs.

Täname siinkohal veel kord Joel Nõukast suurepärase kingituse eest!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar