Orissaare Ajaloo Virtuaalne Arhiiv

ORISSAARE AJALOO VIRTUAALNE ARHIIV

Huvipakkuva materjali leidmiseks on mitu võimalust:
1. kirjuta sõna parempoolsesse kasti "Otsi arhiivist" ;
2. kui huvitab kindel valdkond, näiteks kaardid, siis vajuta TEEMADE all vastava märksõna peale;
3. kõigi materjalidega tutvumiseks vaata "Kogu arhiiv".

neljapäev, 10. märts 2011

operatsioon metsavend Tuulingu tabamiseks (1953)

Nb! Olge hoiatatud - järgnevas artiklis on faktivead: need saavad peatselt parandatud ja täiendav materjal üleslaetud. 

Senine info pärines Kuressaare Lossis peetud Tiit Noormetsa ettekannest, mis käsitles ühte lõiku, mis on seotud Orissaarega.

 Kopeerisin selle lõigu siia. 

Kõige kauem pidas vaba mehena vastu Aleksander Tuuling, kuni 1953. aastani. Enne seda oli ta olnud koos Elmar Ilpiga, siis varjanud ennast koos mõne teise metsavennaga ja lõpuks üksinda. 1952. aasta augustis saatis ENSV Siseministeeriumi Kingissepa rajooni osakond vale-metsavennana metsa agendi varjunimega “Smelõi”. Järgmisel aastal oli ta varjunimega “Endine” juba SM Orissaare rajooniosakonna teenistuses, tõenäoliselt oli siis Tuulingu asukohast mingeid täpsemaid andmeid saadud. Edasine on kirjas ENSV SM aruandes banditismivastase võitluse kohta NSV Liidu SM-le: “Siseministeeriumi Orissaare rajooniosakond otsis agentuur-jälitustoimiku Nr. 479 järgi Ilpi bande endist liiget – terrorist Tuuling, Aleksanderit. 9. mail käesoleval aastal teatas meile bandiidi otsimisel töötav agent “Endine”, et bandiit Tuuling külastas tema talu ja lubas temaga uuesti kohtuda 11. või 12. mail. Võeti vastu otsus bandiit kinni pidada, kasutades selleks vahendit “Neptun 22”.
See Neptun 22 oli uimastav narkootiline preparaat, mis mõjus kiiresti ja tugevalt, kasutati viina või muu napsi sees.
Kuid järgmisel kohtumisel selgus vestlusest agendiga, et Tuuling ei tarvita piiritusjooke ning seetõttu langes nimetatud variant ära. Seejärel koostati plaan, mille järgi agent pidi bandiit Tuulingu juhtima meie varitsusse. Kui bandiit peaks agendi poolt väljapakutud marsruudist keelduma ja sellest meile teatada ei ole võimalik, lubati agendil bandiit füüsiliselt hävitada. 13. mail ilmus agent “Endine” kohtumisele ja teatas meile, et 12. mai ööl kohtus ta bandiit Tuulinguga, keda meie varitsusse juhtida ei õnnestunud, ja seetõtu talle antud instruktsioone järgides tappis terrorist Tuulingu. Samuti teatas agent “Endine”, et Tuuling rääkis kavatsusest alustada aktiivset võitlust nõukogude võimu vastu, selleks kavatses ta levitada nõukogudevastaseid lendlehti. Lisaks sellele kutsus meie agenti kauplust röövima, et saada elatusvahendeid. Läbiviidud isikutuvastamisega tehti tapetu kindlaks – Tuuling, Aleksander Juhani poeg, sündinud 1920 Orissaare rajooni Pärsama külanõukogus. Tapetud bandiidilt on ära võetud saksa automaat, püstol TT ja 38 padrunit.”[1]

Nb! Läbitöötatud arhiivimaterjalide alusel on teada, et agent  " Endine " oli Aleksander Tuulingu tädipoeg Viktor Parbus, kes võeti aresti alla seoses kauplusest 2 kotti jahu ja 200kg leiva varastamisega. Vt kuvatõmmist:

Tänaseks on kindlaks tehtud, et Tuulingu langemispaik oli Piila soos Samliku heinaküünis. 
[1] ERAF 131SM – 248/1, 107 – 108; 256, 146 – 147.

2 kommentaari:

  1. faktivea paranduseks sain infot, mis kokkuvõtvalt on järgmine:

    Agent  " Endine " oli Aleksander Tuulingu tädipoeg Viktor Parbus.
    Tuuling elu hinnaks kahjuks kujunes 2 kotti jahu ja 200kg leiba.
    Tuulingu langemispaik on Piila soos Samliku heinaküünis.

    VastaKustuta