Orissaare Ajaloo Virtuaalne Arhiiv

ORISSAARE AJALOO VIRTUAALNE ARHIIV

Huvipakkuva materjali leidmiseks on mitu võimalust:
1. kirjuta sõna parempoolsesse kasti "Otsi arhiivist" ;
2. kui huvitab kindel valdkond, näiteks kaardid, siis vajuta TEEMADE all vastava märksõna peale;
3. kõigi materjalidega tutvumiseks vaata "Kogu arhiiv".

pühapäev, 6. veebruar 2011

paraad või laulupeo rongkäik?

Kas siin pildil on tegu laulupeoga või on see paraad?

3 kommentaari:

  1. Ma pakuks, et tegemist on laulupeoga või mõne muu analoogse kultuuriüritusega (näiteks jaanipäeva paiku). Maipühade kohta tundub olevat liiga soe ja puudki on suviselt lehes. Oktoobripühadega ei ole kindlasti tegemist, sest siis oleks rahval mantlid-kasukad seljas.
    Vaevalt oleks maipühade (töörahva püha) puhul lastud eesliinile rahvariides noori. Kindlasti oleks seal olnud töökangelased, sõjaveteranid ja inventar, mis viitaks täpsemalt sellele pühale.

    VastaKustuta
  2. Väikese küsitluse lõpptulemusena võiks pidada, et toimus laulupidu. Paraade ega muid rongkäike ei olevat peetud aga laulupoe omi küll. Ja ajaks pakuti 60-ndate algust.

    VastaKustuta
  3. Laulupeole viitab veel kindlasti see, et suundutakse lauluväljaku poole. Kuigi ma ei tea, kas sellel ajal lauluväljak eksisteeris, pole riikliku püha puhul rongkäigu suunamine metsade ja laante vahele eriti loogiline.
    60-ndate alguses ei ole see pilt päris kindlasti tehtud. Kultuurimaja sai valmis 1959 ja seda ei ole veel pildil näha. Isegi ehitustegevus ei paista. Rajooni keskus sai valmis ca 1955. Nii et see pilt peaks olema tehtud vahemikus 1955-1959. Kui nüüd veel täpsemaks minna, siis peaks vaatama, kelle pildid rongkäigu esirinnas. Üks on Lenin ja teine Stalin. Stalin on veel üheks vihjeks. 1956 aasta veebruaris toimus NLKP 20. kongress, mille käigus tõi uus parteijuht Hruštsov julgelt esile Stalini kuriteod ning mõistis need hukka. Ma olen täiesti kindel, et 1956. aasta suvel ei toimunud enam mingit Stalini piltidega marssimist. Nii et pilt on tehtud eeldatavasti suvel 1955.

    VastaKustuta