Orissaare Ajaloo Virtuaalne Arhiiv

ORISSAARE AJALOO VIRTUAALNE ARHIIV

Huvipakkuva materjali leidmiseks on mitu võimalust:
1. kirjuta sõna parempoolsesse kasti "Otsi arhiivist" ;
2. kui huvitab kindel valdkond, näiteks kaardid, siis vajuta TEEMADE all vastava märksõna peale;
3. kõigi materjalidega tutvumiseks vaata "Kogu arhiiv".

esmaspäev, 22. november 2010

Feodor Luts

Endel Püüa
Saaremaa fotograafid 1864 – 1940


F. Luts on sündinud 2. septembril 1873. aastal Maasi vallas Taaliku külas Sonka talus Martin ja Juulia Lutsu teise lapsena. Alghariduse sai ta Ööriku kihelkonnakoolis, mille lõpetamise järel onu Anton Lutsu poolt juhitavasse Kuressaare Eeskujulikku Kihelkonnakooli astus. Et onu oli ka fotograafina tuntud ja noor sugulane tema juures kostil oli, siis tutvus ta juba varakult fotoasjandusega.
Ilmselt õige varsti pärast nn Lutsu kooli lõpetamist, umbes 1890. aastate algul siirdus F. Luts Peterburgi, kus sai tööle laevatehaste tehnilise fotograafina. Sellel ametikohal töötas ta 1914 aastani. Tütre Erika Võrklaeva andmeil oli isa lühikest aega ka mingis pealinna kunstikoolis (Stieglitzi kunstikoolis ?) õppinud.
Esimese maailmasõja puhkemise järel naasis F. Luts kodukülla. Siin, Sonka talu õuemajas seadis ta sisse väikese pilditöötoa. 1925. aastal abiellus 52-aastane fotograaf Moskvast Eestisse opteeritud saarlase Anastassia Reinfeldtiga. 1927. aastal osteti Sonka naabruses asuv Kaasiku talu, mida kohapeal hakati kutsuma „Veida kohaks“. Ka siia rajas fotograaf väikese klaasseinte ja lükandkatusega fotopaviljoni ning jätkas tegutsemist nii ateljee- kui ka väljakutsefotograafina. Lutsu tööpiirkonnaks kujunes põhiliselt Maasi vald E. Võrklaeva andmeil tegelenud isa pildistamisega aktiivselt kuni 1936. aastani ja olevat oma viimase ülesvõtte teinud 21. juunil 1941. aastal.
F. Luts oli ümbruskonnas tuntud tagasihoidliku ja sõnakehva mehena. Isegi fotode hinna määramisel olevat ta kaua kõhelnud ja südant valutanud, kartuses klientidele liiga teha. Peale fotograafia tegeles ta talutöödega, hankides mõnikord lisateenistust lubjapõletamise, tõrva- ja tärpentiiniajamisega. Üldse tunti Lutsu kui uurija- ja katsetajaloomuga meest, kes alati mingi probleemi kallal pead murdis. F. Luts suri 24. märtsil 1950. aastal ja on maetud Ööriku surnuaiale.
Tema fotosi, ka Peterburi perioodil tehtuid, on säilinud tütre Erika Võrklaeva kodus Haapsalus ja mõningal määral ka tema sünnikodus Taalikul. Paarkümmend klaasnegatiivi on üle antud Saaremaa Muuseumile. Lutsu fotodel on enamalt jaolt kijutatud perekondlike sündmusi, kuid ka koolipilte. Ateljeefotosid on teada vähe, taustaks kaskedega maastik. Oma pilte F. Luts ei signeerinud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar