Orissaare Ajaloo Virtuaalne Arhiiv

ORISSAARE AJALOO VIRTUAALNE ARHIIV

Huvipakkuva materjali leidmiseks on mitu võimalust:
1. kirjuta sõna parempoolsesse kasti "Otsi arhiivist" ;
2. kui huvitab kindel valdkond, näiteks kaardid, siis vajuta TEEMADE all vastava märksõna peale;
3. kõigi materjalidega tutvumiseks vaata "Kogu arhiiv".

reede, 12. november 2010

Orissaare sadam 30ndal

Pildil oleva laeva kohta: hiidlane Gustav Sergo oli valmis igalt neemenukilt kas või üksiku lamba Tallinna turule viima. Selleks muretses ta Rootsist (1937 sügisel) ainult 2,7 meetrit vees istuva tõstepoomidega varustatud Hansi, mis viis näiteks Orissaare madalast sadamast Tallinna Pöide kandi talupoegade poolt müüki pandud teravilja, pullid, sead ja võitünnid. Vt http://www.virtsu.ee/artiklid/2004_09_29.html

2 kommentaari:

  1. Kas 100 aastaga on maapind nii palju töusnud vöi peaks ikkagi vaatama pöhjuse leidmiseks ka väinatammi poole?
    Kui 2,7m süvisega laev sai siis kai äärde, kuid hetkel 2.0 m, Amsterdami 0-ga (normaalne veetase), on juba küsitav, et kas pääseb kai äärde.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei Indrek. Tundub mulle kahtlane, et see pilt Orissare kai ääres tehtud on, kuigi ei välista. Uurisin eelmine aasta seda aurikute ajalugu natuke ja Orissaare sadama liiga madal olemise üle kurdeti juba siis. Minu teada jäid aurikud kaugemale reidile ja kaupa ning reisijaid veeti auriku ja sadama vahet väiksemate lootsikutega.
      Orissaare sadama sügavust on ilmselt mõjutanud ka kai praegune disain - varem käis vesi lahedalt läbi ja ei saanud nii palju setteid kai äärde ja akvatooriumisse koguneda.

      Kustuta